teka 05:55
leidžiasi 18:51
Pilnatis
20 mėnulio d.
Vardadienius švenčia:
Filemona, Girmantė, Odeta, Rimkantas, Siksta, Sikstas
Gimtadienis:
Maxim Gorky
Sužinok
Sveikinimai
Daugiau sveikinimų..
Atvirukai
Daugiau atvirukų..
Statistika
Svetainėje:
Sveikinimai - 1797
Tostai - 286
SMS tekstai - 731
Atvirutės - 1366
Mintys - 943
Patarlės - 312
Užuojautos - 83
Videosveikinimai - 72
Anekdotai - 5066
Išsiųsta
Šiandien - 0
Vakar - 0
Per 7 d. - 0
Per mėn. - 0
Viso - 58459
Tostai.lt rekomenduoja
Kalendorius Kalendorius
2019 lapkričio 30
Pirmadienis
Antradienis
Trečiadienis
Ketvirtadienis
Penktadienis
Šeštadienis
Sekmadienis
 
 
 
 
 
 
Mažosios Lietuvos diena

1918 m. lapkričio 30 d. Tilžėje Mažosios Lietuvos Tautinė Taryba paskelbė aktą apie Mažosios Lietuvos prisijungimo prie Didžiosios Lietuvos.

Gimė Markas Tvenas

Amerikiečių rašytojas Markas Tvenas (tikroji pavardė Semiuelis Lenghornas Klemensas) gimė 1835 m. lapkričio 30 d. Misūrio valstijoje, Floridos mieste. Anksti mirus tėvui, būdamas dvylikos metų turėjo pats užsidirbti duoną, dirbo spaustuvėje, vairininku Misisipe plaukiojančiame laive, vėliau žurnalistu. Kaip rašytojas išgarsėjo rašydamas humoristinius apsakymus. 1869 m. kelionių po Viduržemio jūros šalis įspūdžių pagrindu išleidžia knygą "Naivuoliai užsienyje", 1883 m.- autobiografinė apysaka "Gyvenimas prie Misisipės". Visame pasaulyje M. Tvenas žinomas kaip nuostabių kūriniai jaunimui - "Tomo Sojerio nuotykiai", "Haklberio Fino nuotykiai", ''Princas ir elgeta"- autorius.

LDK Kazimieras

1427 m. lapkričio 30 d. Krokuvoje gimė Kazimieras- Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius. Nužudžius LDK Žygimantą Kęstutaitį (1440) LDK didikai prieš Lenkijos ponų valią paskelbė 13-os metų Kazimierą Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu. Žuvus Lenkijos karaliui Vladislavui, vyresniajam Kazimiero broliui, Lenkijos ponai pasiūlė Kazimierui Lenkijos karaliaus sostą (1447). Tai paskutinis LDK mokėjas lietuviškai. Mirė 1492 metais.

Šv. Andriejus

Šv. Andriejus apaštalas, priėmė Jėzaus kvietimą sekti juo, kartu dalyvavo Kristaus žygiuose, kankinys. Jis paveiksluose vaizduojamas su X formos kryžiumi, žvejo tinklu ir virve. Laikomas žvejų globėju.
Šv. Andriejaus diena dažniausia sutampa su advento pradžia. Nuo šios dienos prasideda žiema ir laukiama saulės sugrįžtuvių, ruošiamasi Kristaus atėjimui. Šią dieną kaip ir per Kalėdas daug burtų. Šv. Andriejaus dieną vaikinai ir merginos burdavosi- naktį galima susapnuot būsimą žmoną ar vyrą. Šią dieną reikia nuskinti vyšnios šakelę ir pamerkti ją šiltame kambaryje. Jei iki Kalėdų sužydės- ištekėsi. Merginos, paėmusios saują kanapių ar aguonų, turi tris kartus apeiti aplink šulinį ir jas pasėti, vėliau suvalgyti labai sūrią silkę ir sukalbėti maldelę: "Šventas Andriejau, Tau kanapes sėjau, Kas mane myli, Tegu prisisapnuoja", ir eiti miegoti. Sapne pamatys vaikiną už kurio ištekės.

Gaisras Vilniuje

Iki XVIII šimtmečio antrosios pusės Vilnių naikino siautėjantys gaisrai. Jie buvo tokie dideli, kad iš karto sudegdavo didesnė miesto pusė ir ne tik mediniai , bet ir mūrinai statiniai. Per 1592 m. lapkričio 30 d. Vilniuje siautusį gaisrą sudegė dalis Vilniaus kapitulos archyvo: privilegijos, rejestrai ir kt., kurie šimtmečius čia buvo saugomi, taip pat kapitulos notaro namai su daugelio svarbių dokumentų ir aktų protokolais.

Narvos mūšis

1700 m. lapkričio 30 d. įvyko Narvos mūšis tarp Rusijos ir Švedijos kariuomenių. Rusų kariuomenė kapituliavo.

Vardadienius švenčia:
Andriejus Andrija Andrius Dovainė Rosita Saugarda Saugirdas

Ieškoti vardadienio Nori gauti kas rytą vardadienius SMS?
Gimtadieniai:

Inga Krukauskienė Verslininkė

Ben Stiller JAV aktorius, scenaristas, režisierius ir prodiuseris

Billy Idol Britų Pop-, Rock- muzikas

Mark Twain Amerikiečių rašytojas, labiau žinomas slapyvardžiu Markas Tvenas

Inga Krukauskienė Verslininkė

t

Pranešk apie netikslumus